zaterdag 26 september 2020

Coronavirus

Samenleving aan zet

zaterdag 9 mei 2020

Actualisatie Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

 De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft op 9 mei 2020 de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. De aangekondigde versoepeling voor buitensport, contactberoepen en bibliotheken zijn verwerkt.

Er komt weer meer ruimte na een periode van strenge maatregelen en binnen blijven. Deze positieve ontwikkelingen kunnen alleen een vervolg krijgen als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Vermijd dus drukte, ontwijk elkaar in het gangpad van de supermarkt of kledingzaak, respecteer de 1,5 meter, werk zoveel mogelijk thuis en was vaak je handen. Heb je verkoudheidsklachten blijf dan thuis. Heb je koorts of benauwdheid dan blijven alle huisgenoten thuis

Daarnaast zullen we meer en meer een beroep op elkaar gaan doen. En dat vraagt om begrip. De kapper vraagt of je gezondheidsklachten hebt, de conducteur zal handhaven in een te volle trein en de voetbaltrainer wijst op hygiëne. Deze nieuwe fase van versoepeling vraagt ook meer om lokaal maatwerk. Er zullen kleine verschillen ontstaan, niet iedere gemeente is hetzelfde en niet iedere gemeente loopt tegen dezelfde dilemma’s aan. We zijn als samenleving  aan zet. We geven elkaar de ruimte en respecteren de ruimte die een ander nodig heeft. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Maandag 11 mei zetten we de volgende stappen:

  • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool.
  • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. Een afspraak maken is verplicht.
  • Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.
  • Bibliotheken gaan weer open.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: “Help elkaar om deze nieuwe 1,5 meter samenleving vorm te geven en respecteer ieders ruimte. We hebben het grotendeels zelf in de hand. We doen het voor elkaar. Daarom zullen we als burgemeesters niet meer op elk detail gaan controleren; al treden we natuurlijk wel op bij excessen. De samenleving is nu echt aan zet.” 

Klik hier voor de noodverordening

Advies

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen gelden op dit moment verschillende landelijke maatregelen. De belangrijkste is om 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Bescherm hiermee uzelf en anderen om u heen. 

Informatie

0800-1351

 

Gemeenten in Gelderland-Zuid

 

Overzichtkaart Gelderland Zuid

De 14 gemeenten van Gelderland-Zuid zijn: Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Berg en Dal, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Maas en Waal, West Betuwe, Wijchen en Zaltbommel.

 

Actuele informatie van het RIVM

 

Op de website van het RIVM vindt u:

actuele informatie
algemene informatie
vragen en antwoorden

Information in English on COVID-19 is available on the website of the RIVM.

 

Eenvoudige uitleg


steffie.png 

Alleen samen

 

Alleen samen video screenshot